Nieuwsbrief maart 2024

 

 

TSB regeling

We hebben al vaker over deze regeling geschreven. Dat was niet altijd in positieve zin. Intussen hebben we toch wel het e.e.a. losgemaakt en als Cliëntenraad hebben we goed van ons laten horen. En dat moet gezegd worden, ‘het kwartje lijkt te zijn gevallen’.
Een gesprek op 18 december op het ministerie van SZW en een digitale meeting met medewerkers van SZW heeft er in geresulteerd dat we het idee krijgen dat onze zorgen worden gehoord, én dat men bereid is hiermee aan de slag te gaan.

Intussen zijn alle deelnemende partijen gaan evalueren en ook het ISBG, heeft dat gedaan. Nu hebben we al wel de evaluatie van het ISBG gezien, de andere partijen wilden dit eerst met elkaar bespreken alvorens hier openbaarheid aan te geven.
In de ogen van de Cliëntenraad moet er veel meer met de vertegenwoordigers vanuit de patiëntenorganisaties gesproken worden. De theoretische aanpak welke er tot nu toe is geweest, heeft niet altijd ten gunste van het slachtoffer geleid. Dat moet dus duidelijk anders.

Inmiddels is er ook een nieuwe directeur aangesteld bij het ISBG, Emiel Rolink. Hij is afkomstig van de Longalliantie en heeft goede feeling met de patiënten en het doel waarvoor de regeling is bedoeld. 
Wij zijn zeer positief over zijn komst.

 

Diagnostiek OPS

Het is nog een groot probleem om de diagnostiek voor OPS (solvent-team) weer aan de praat te krijgen.
De ministeries SZW en VWS wijzen naar elkaar, maar vanaf juni 2023 is er geen patiënt meer onderzocht op een mogelijk OPS.

Dit kan behoorlijke gevolgen hebben voor de patiënt maar ook voor zijn gezin. Immers, zonder duidelijkheid loop je het risico verder ziek te worden (bij doorwerken), geen uitkering te kunnen krijgen (het is niet duidelijk wat je mankeert) en financieel compleet naar de Filistijnen te gaan.

In onze ogen moet er alles op alles gezet worden, om dit voor eens en altijd goed te regelen.
De overheid erkent dat OPS een gevolg is van je werk, en je daardoor in aanmerking komt voor een eenmalige tegemoetkoming. Dan moet diezelfde overheid ook zorgen dat je in ieder geval op een juiste wijze onderzocht kan worden op een mogelijk OPS/CSE, zonder dat dit financiële gevolgen heeft voor de patiënt.
 
We doen dan ook een dringend verzoek aan de overheid om hiermee aan de slag te gaan.

 

Lotgenotendagen

De aftrap van het jaar 2024 is al begonnen met ons meerdaags bezoek aan Preston Palace te Almelo. Helaas moesten we meer mensen teleurstellen, dan dat er mee konden gaan. Dat heeft al geleid tot minder vriendelijke telefoontjes, maar helaas!
We hebben bewust gekozen voor mensen die nog nooit zijn mee geweest, volgend jaar maakt iedereen weer kans om mee te kunnen. We zullen proberen meer kamers te regelen, en de mensen die in 2024 zijn mee geweest, mogen volgend jaar helaas niet mee. We kunnen wel concluderen dat iedereen heel enthousiast was en heeft genoten.
 
Nieuwe bijeenkomsten 1e helft 2024

Ook voor dit jaar hebben we de eerste bijeenkomsten weer gepland. De schriftelijke uitnodiging komt zeer binnenkort op de mat vallen.
 
Zaterdag 18 mei
bezoeken we Volendam, na de koffie bezoeken we een palingrokerij, maken een kleine wandeling door Volendam met een Urker gids, een fijne lunch en een boottocht naar Marken.
 
Zaterdag 1 juni
gaan we naar slot Loevestein, we krijgen een prachtige rondleiding met een gids die ons zal vertellen over de hoogtepunten van dit slot.
Na de lunch bent u in de gelegenheid om e.e.a. nog zelf te bekijken.
 
Zaterdag 29 juni
bezoeken we impacteiland Pampus. ’s Morgens vertrekken we per boot uit Muiden en bij aankomst wacht de koffie op ons.
O.l.v. een gids bekijken we dit imposante fort en genieten we van een vegetarische lunch. Na de lunch bezoeken we de tentoonstelling Het Geheime Wapen van Amsterdam (digitaal).
Verder kan iedereen zijn eigen tijd bepalen tot vertrek.

 

 
 

De Stichting OPS heeft als doel het behartigen van de belangen van oplosmiddelen- en bestrijdingsmiddelen slachtoffers en het trachten te voorkomen dat er nieuwe slachtoffers bijkomen.
Kijk voor meer informatie op onze website: www.stichtingops.nl

Stichting OPS

Tsjerkepaed 7
9138 SN Niawier

T. 0519 - 58 97 85
E. info@stichtingops.nl

KvK 40656279
Fiscaal NL8003.74.484B01
IBAN NL88 RABO 0304 748 803
BIC RABONL2U